In acordurile stinse ale acordeoanelor din promenada bunicilor Evropei (coloana sonora a expozitiei), am propus o cheie de lectura fin de siècle pentru intilnirea cu imaginile fotografice de la Centrul Cultural Maghiar: „naturelul“, in dictia preferata de Caragiale.
Proaspat decalcat din franceza, „naturelul“ contine tocmai socul originar dintr-un salon parizian de pictura, al anului 1864. O femeie oarecare, in tot naturelul ei, dejuna goala in iarba, la marginea unei ape, alaturi de domni in redingota. Naturalismul din aceasta pinza a lui Monet si din literatura lui Zola, vor instrui privirea pentru luarea in posesie a realitatii. Se va defrisa astfel principalul cimp de actiune al fotografiei. Stra-stranepoti ai lui Nadar, invitati pe la anul 2001 pe malurile riului Raba, un fel de Argenteuil al orasului Györ, s-au reimpresionat cu tot naturelul unei sederi estivale: holde, cringuri, concursuri de canoe, curse de ogari, chiar si o nunta rascoapta improvizata intr-o circiuma.
Intilnirile fotografice organizate in cadrul Festivalului de film experimental Mediawawe din Györ, au ajuns la a noua editie iar Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucuresti a mai gazduit o expozitie-atelier, filiala a festivalului, cu imaginile taberei de la Iacobeni – Harghita, in decembrie 2001. Expozitia actuala a fost instalata prima oara la Györ, in spatiul generos al unei sinagogi dezafectate, in luna mai a acestui an si, de curind, ea a itinerat la Budapesta. Formatul etalarii, selectat dintr-o arhiva fotografica mult mai bogata, montata pe suport digital, ni se pare o reusita compozitionala in sine. Expozitia reface atmosfera de curiozitate si de complicitate fata de viata unei mici localitati de viligiatura. In plus, se viziteaza subtextual diversele genuri si procedee ale fotografiei, avind ca tema tinta, nudul in peisaj.
Iata developarea filmului. Intilni