Dupa ce ca se distribuie extrem de putine filme europene in Romania, in plus mare parte din ele sunt foarte proaste. Cum sa (re)descopere publicul roman gustul pentru film ne-american?
Trecand peste Ocean, observatiile de mai sus se aplica si lui Austin Powers in Goldmember/Austin Powers - Goldmember (2002), in regia lui Jay Roach. Nu e nimic de adaugat fata de cele afirmate la filmul anterior, poate doar ca, in plus, e si foarte vulgar.
Comedie se vrea a fi si Mr. Deeds/D-l Deeds, mostenitor fara voie (2002), de Steven Brill, dar e proasta si cliseistica, astfel ca nu prea poate fi vorba de umor.
Varianta "dura" a mediocritatilor americane o aduce in prim-plan pe Milla Jovovich in Resident Evil/Experiment fatal (2002), de Paul Anderson (scenariul si regia). SF realizat dupa un joc video, film din ale carui efecte speciale nu se retin decat razele laser care-i transeaza in cubulete pe cei ce le stau in cale.
Tot in varianta tough e XXX/Triplu X (2002), de Rob Cohen, cu Asia Argento - plangacioasa din Scarlet Diva, regizat de ea insasi. In Triplu X se indragosteste, la final, de smecherul Xander Cage (Vin Diesel), intr-o Praga in care, desi-i urasc de moarte pe rusi, cehii din Anarchy 99 vorbesc ruseste intre ei!
Signs/Semne (2002) e cel mai recent film al unui regizor hollywoodian mult prea apreciat pentru valoarea lui reala - M. Night Shyamalan. E regizorul ce realizase un film mediu in 1999 - Al saselea simt; unul prost in 2000 - Unbreakable, iar acum scoate unul si mai prost, cu pretentii la fel de mari ca si cele de pana acum, mai ales de la Al saselea simt, cand a devenit mare vedeta. In realitate, Shyamalan e un realizator ce stie sa filmeze frumos si sa manevreze, pana la un punct, misterul, dar al carui invelis nu inveleste nimic: inauntru e gol.
Un scenariu ridicol de neverosimil (extras dintr-un roman al lui Tom Cla