Anuntand invitarea Romaniei la negocierile de aderare, secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, a spulberat, joi, la Praga ultimele îndoieli ale scepticilor privind intentiile Aliantei fata de tara noastra, iar sambata, la Bucuresti presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a explicat si motivele pentru care sprijina intrarea noastra în NATO.
Îndoielile scepticilor sunt totusi mai mult decat justificate: Romania este înca dominata de coruptie, cu o economie neperformanta si o administratie incapabila sa faca fata sarcinilor ce-i revin. Strazile sunt pline de gropi, populate de cersetori si caini vagabonzi, justitia este aservita politicului, iar politia este incapabila sa rezolve marile cazuri care i-au fost puse în fata - atentatul cu grenade de la Liceul "Jean Monnet" fiind un exemplu evident.Tot asa cum marile anchete asupra coruptiei s-au blocat - de la cautarea Ioanei Maria Vlas la afacerile lui Sorin Ovidiu Vantu sau ale lui Adrian Tarau, pana la cazul Pavalache. Ce pot astepta deci americanii de la noi ne-am întrebat pe buna dreptate.
Ascultandu-l pe George W. Bush am aflat. Vizita sa de patru ore a recuperat o întarziere de 57 de ani, cand presedintele american s-a rugat pentru cei care au murit pentru libertate în anii comunismului, categorie de care conducatorii nostri uita.
Mai mult, Romania a primit o garantie de securitate, exprimata fara echivoc, cum nu a mai avut niciodata. Ni se cere, în schimb, sa ne asumam o serie de obligatii în lupta antiterorista si într-o eventuala actiune militara împotriva lui Saddam Hussein. Nu este o sarcina usoara pentru armata romana, cu dotarea ei depasita, si nici pentru economia romaneasca grevata de gauri negre. S-ar putea sa ni se ceara si permisiunea de a instala baze militare americane, un gest pentru care populatia nu este înca pregatita.
Entuziasmul romanilor adunati în