Reuniunea de la Bruxelles care, zilele trecute, a prilejuit o intilnire intre Pat Cox, presedintele Parlamentului European, si omologii sai, presedintii parlamentelor din tarile candidate, s-a finalizat printr-un document comun, care contine o noutate importanta si demna de subliniat in ceea ce priveste perspectivele Romaniei si ale Bulgariei.
In textul final se afirma ca ambele tari „au inregistrat progrese remarcabile si merita un sprijin si un angajament in vederea atingerii obiectivului pe care si l-au fixat, 1 ianuarie 2007“. Desigur, formularea diplomatica lasa loc de orice interpretare, inclusiv in favoarea recomandarii deja facute de Comisia Europeana, din acea perspectiva angajamentul fiind doar de a sustine propunerile facute de tarile respective, si nu un angajament ferm al UE, de acceptare oficiala a acestei date-tinta. Dar este foarte posibil ca acesta sa fie mesajul cu care Parlamentul European se va prezenta la Summit-ul de la Copenhaga si exista sanse ca Pat Cox sa-si impuna punctul de vedere.
Interesante sint si remarcile facute de presedintii celor doua camere ale parlamentului roman, atit Valer Dorneanu, cit si Nicolae Vacaroiu subliniind faptul ca au primit din nou asigurari formale ca Romania, ca si Bulgaria, nu va avea de indeplinit conditii suplimentare in procesul de aderare, fiind insa foarte important sa urmeze programul anuntat, adica deschiderea ultimelor capitole de negocieri pina la finele acestui an si inchiderea provizorie a tuturor capitolelor in decursul anului viitor, astfel incit sa putem fi gata de a semna proiectul Tratatului de aderare in primele luni ale lui 2004.
Ce efect ar avea organizarea de alegeri anticipate asupra procesului de negocieri? „Nu cred ca se va ajunge la blocarea negocierilor din cauza eventualelor alegeri anticipate. Sigur, o necorelare a timpului prevazut ar putea exista, dar despre toa