A m promis o urmare "high class" Caserolei: soseşte acum, sub forma Universului gastronomic Bosch. Vom insista, în special, asupra termenilor folosiţi, care conturează un nou tip de lume culinară: alte ingrediente, alte forme, alte ustensile, alte verbe care le pun în practică. În rest, nimic ridicol, ca-n mai vechile pliante analizate, ci un limbaj sec, profesionist, grăbit, dar clar. Pliantul Bosch ne face cunoştinţă cu fructele de avocado; din ele, paradoxal pentru mentalul neaoş comun, se poate face supă, şi nu orice fel de supă, ci una rece. Supa e una "de ustensile" pentru că se prepară la mixer. La fel şi cea de broccoli. Aici mixerului i se adaugă şi "cuptorul cu microunde la 600 W", în care se căleşte ceapa. Termenul poetic introdus este "bucheţel"; e vorba, evident, de bucheţele de broccoli: ele ajută şi la ornat, latura estetică nefiind neglijată. Altfel, aflăm lucruri noi în privinţa temperaturilor: farfuriile în care serveşti supa trebuie încălzite în prealabil. O altă inovaţie din universul
gastronomic Bosch este combinaţia dulce-sărat: ei ne prezintă "filé de porc à l'orange". Friptura de porc e gătită în suc de portocale, dar şi cu "migdale tăiate solzi prăjite în unt". Astfel, graniţele dintre fructe şi legume, dintre dulce şi sărat par să fi pierit. Felurile se rafinează tot mai tare: nu numai că se introduce peştele, dar apare şi termenul de "spumă", care sună mai eteric decît sosul: "batog în spumă de vin alb". Aici, legumele nu se taie oricum, ci "Julienne". Nu ştiu ce înseamnă, dar sună foarte distins şi profesionist. Legumele pe care se pune peştele alcătuiesc un "pat", iar totul se serveşte nu cu orice fel de orez, ci cu unul "sălbatic". Pîinea prevăzută în pliant este una suedeză: care conţine, printre altele, stafide în rom, migdale zdrobite, ananas zaharisit, cireşe pentru ornat, curmale fără sîmburi sau stafidite, caise uscate, n