Judecind dupa amploarea evenimentelor, dupa atentia care li se acorda an de an, dar, mai ales, dupa numarul foarte mare al celor care vin la intilnirea cu cartile, cred ca nu gresesc daca spun ca tirgurile de carte – atit Gaudeamus, cit si Bookarest – ne-au devenit foarte familiare si fac deja parte, de doua ori pe an, din viata noastra publica. Ceea ce nu-i de ici, de colo!
Statisticile spun ca numarul expozantilor de la Gaudeamus creste in fiecare an; de la 166 citi au fost anul trecut la 186 anul acesta (edituri, tipografii, reviste, firme multimedia, centre culturale, institutii de invatamint s.a.m.d.), iar numarul de manifestari prevazute la aceasta editie a IX-a s-a ridicat la aproximativ 350 de evenimente (lansari de carte, dezbateri, seminarii, mese rotunde, transmisii in direct etc.). In plus, pentru prima data in cadrul tirgului, s-a desfasurat in paralel editia 2002 a Salonului National al Presei, astfel ca standurile televiziunilor, posturilor de radio, al revistelor si ziarelor au ocupat aproape intreg etajul intii. Cine s-a plictisit de atitea carti a avut ce vedea la Salonul Presei, unde fiecare expozant s-a intrecut pe sine in a oferi un stand cit mai interactiv, ingenios si atractiv vizual. Televiziunile si-au expus fotografiile vedetelor, Independent a incropit o mica expozitie cu caricaturile lui B. Petry, alte cotidiene au venit cu productiile propriilor edituri, iar Salonul National de Fotografie de Presa, editia a II-a, a oferit o expozitie pe care vizitatorii s-au inghesuit s-o vada si pe care au gustat-o din plin (Evenimentul zilei a avut chiar propria expozitie de fotografie de presa).
Societatea de Radiodifuziune a aranjat un stand care s-a numit „Istoria Radioului“, unde au fost expuse aparate de radio de la jumatatea secolului trecut, toate in stare de functionare, precum si o serie de fotografii cu primii oameni