Zona ?Alburnus Maior? este cunoscuta de istorici si arheologi ca fiind un loc unde au fost adusi, dupa cucerirea Daciei de catre romani, mii de mineri pentru exploatarea in subteran a zacamintelor aurifere existente in zona. Dacii nu cunosteau metodele de exploatare a aurului in subteran
Peste 400 de arheologi straini sar in apararea Sitului ?Alburnus Maior?
Zona ?Alburnus Maior? este cunoscuta de istorici si arheologi ca fiind un loc unde au fost adusi, dupa cucerirea Daciei de catre romani, mii de mineri pentru exploatarea in subteran a zacamintelor aurifere existente in zona. Dacii nu cunosteau metodele de exploatare a aurului in subteran, singura modalitate prin care reuseau sa obtina mici cantitati fiind spalarea nisipului aurifer. Programul National de Cercetare arheologica ?Alburnus Maior?, derulat in ultimii doi ani la Rosia Montana, este deja controversat, desi el nu a fost inca finalizat.
Program international derulat cu sprijinul Ministerului Culturii
Inca de la inceputul proiectului investitional, compania mixta canadiano - romana SC Rosia Montana Gold Corporation SA si-a asumat intreaga problematica culturala a zonei Rosia Montana. Ministerul Culturii si Cultelor a instituit Programul? National de Cercetare ?Alburnus Maior?, organizat sub autoritatea stiintifica a unor comisii specializate. In anul 2001 s-au desfasurat sapaturi arheologice pe o suprafata de circa 80 de hectare, in 25 de puncte, cu participarea a peste 70 de specialisti care au lucrat cu 180 de muncitori. Principalele descoperiri au constat in 37 de altare votive, investigarea a doua cladiri de mici dimensiuni, tronsoane de drumuri. Echipa de specialisti franco-germana a asigurat diagnosticarea galeriilor romane din masivul ?Cetate? pentru a verifica existenta si accesabilitatea presupuselor galerii romane sau medievale.
Monument conservat ?in si