Artemidoros
Carte de talmacire a viselor
Traducere din greaca, studiu introductiv, note si index de Mariana Baluta-Skultéty, Editura Polirom, 2001,
129.000 lei
Artemidoros „zis Daldianul s-a nascut la Efes si a trait la Roma in timpul imparatului Antoninus Pius“. Opera sa Libri V de isomniis (Talmacirea viselor) a cunoscut repetate traduceri si editari in cursul Evului Mediu (Venetia 1518, Paris 1603). Prezenta editie in limba romana o datoram unei atente documentari si unui sustinut efort de prezentare si decodificare asupra textelor publicate in 1603, 1805, 1864 si 1953, datorate Marianei Baluta-Skultéty.
Lucrarea lui Artemidoros are „un caracter didactic“, ea fiind scrisa, dupa marturiile acestuia, la indemnul si incurajarea lui Apollo daldianul, „numit Mystes, zeu cultivat in mod special la Daldis“ (p.7).
Oniromantia, divinatia prin vise – descrisa amplu in acest adevarat manual de initiere –, incearca sa dea reguli precise in observarea viselor (Oniroscopia) si interpretarea lor (Onirocritica). Divinatia prin vise „marcheaza tranzitia logica de la divinatia conjecturala care doar interpreteaza semnele gindului divin, la divinatia enthusiasta, care substituie limbajului simbolic, limbajul uman, bazat pe un fel de revelatie interioara, pe o comuniune intima intre gindirea divina si intelectul uman“ (p.9).
Potrivit renumitului prezicator atenian Antifon (finalul secolului V.i.Hr.,) si medicului egiptean Hierophilos, „contemporan cu Ptolemaios Soter“, visele sint clasificate „in trei categorii: 1. vise trimise de zei; 2. vise ce se nasc chiar in suflet si carora insusi Aristotel le atribuie si o valoare profetica; 3. vise mixte, determinate de o precupare exterioara a sufletului, ca de pilda, visele erotice“ (p.11). In cadrul acestora, probabil ulterior, au aparut demonii nocturni, erotici prin e