Biografia lui Nicolae Ceauşescu semnată Thomas Kunze confirmă o dată mai mult regula postdecembristă după care analizele şi interpretările consistente date istoriei noastre recente vin din altă parte. Pe coperta a patra a cărţii este reprodusă următoarea apreciere a unei publicaţii müncheneze: "Cea mai bună lucrare pe această temă care există până în prezent în limba germană." Şi în limba română, am putea preciza noi, autohtonii. Defectele opului sunt estompate definitiv de simpla şi singulara lui existenţă. Ar fi bine de ştiut, altfel, dacă în limba germană mai există şi alte cărţi cu acest subiect.
Thomas Kunze s-a născut în 1963, în RDG, şi este de formaţie germanist şi istoric - prin forţa împrejurărilor, şi publicist. Între 1995-2000 a ţinut cursuri în România în calitate de profesor invitat. Se poate afirma, deci, că el are o bună cunoaştere a regimului comunist (în varianta sa est-germană) - cât şi una destul de bună a ţării noastre.
Acest din urmă fapt nu reiese, cu toate acestea, suficient de clar din cuprinsul cărţii sale despre Ceauşescu. Aprecierile sale referitoare la etosul românesc sunt menite parcă să provoace iritare printre istoricii şi cititorii locului. Că autorul nu e, cel mai adesea, foarte îngăduitor în ceea ce ne priveşte, e chestiune care ţine de opţiuni şi de empatii pur personale şi nu trebuie, în fond, dramatizată. În ceea ce priveşte însă teoriile şi informaţiile sale de natură istorică, ori interpretările culturale pe care le preia ori le pune în circulaţie, acestea sunt, în unele cazuri, cel puţin discutabile. Îţi trebuie o anume doză de umor pentru a înghiţi sute de citate foarte pesimiste (şi fără context) din Cioran, Ralea şi Rădulescu-Motru despre firea ori realizările românilor, ori pentru a asimila îndoieli franc exprimate despre originea daco-romană a românilor. Trecând la date mai concrete, cuno