Un episod extrem de interesant s-a produs miercuri, la Parlamentul European. Educativ si spectaculos in sine, dar foarte relevant - speram - si pentru functionarii publici din Romania.
Toti corespondentii de presa din Bruxelles au fost, de citeva zile, literalmente bombardati cu invitatii care anuntau „Audierea interzisa“.
Iata o reamintire a succesiunii evenimentelor (relatate pe larg la vremea respectiva in ziarul nostru): Marta Andreasen, contabila-sefa a Comisiei Europene - unul dintre cele mai importante posturi in structura administrativa a institutiilor europene -, se lanseaza intr-o serie de acuzatii publice foarte grave dupa ce fusese demisa din postul sau in urma refuzului de a semna actele de descarcare financiara pentru bugetul 2000. Afirma atunci ca este vorba despre o serie de probleme serioase, care deschid calea spre posibile fraude. Mai acuza apoi si structura sistemului de contabilitate si programele computerizate folosite. A fost mutata imediat in alt loc de munca, apoi suspendata din activitate in asteptarea rezultatelor unei anchete interne. Intre timp, in mijlocul scandalului izbucnit in vara acestui an, Comisia de buget-finante a Parlamentului European isi anunta intentia de a o audia pe Marta Andreasen, eveniment care, desi fusese programat, a fost anulat in cele din urma de organismul superior de decizie al PE, Comitetul presedintilor de grupuri parlamentare, care a estimat ca trebuie sa se astepte finalizarea procesului administrativ de la Comisie. Fals, a replicat o serie de deputati europeni grupati in asociatia „prietenii conturilor curate“, care, in semn de protest, au chemat presa la „Audierea interzisa“, difuzind in avans documentele pe baza carora Andreasen urma sa-si intemeieze expunerea.
Zis si facut: in fata unei sali pline si in asteptarea marelui eveniment, deputata europeana Gabriele Stauner deschide lucrari