Inainte sa intre in vigoare legea retrocedarilor, mostenitorii au declarat ca nu au nici o pretentie asupra muzeului
Muzeul Arhitecturii Populare din Curtisoara-Gorj a fost infiintat in 1966, cu girul lui Nicolae Ceausescu. Atunci au fost aduse primele case, dar inaugurarea oficiala s-a facut in 1975. Muzeul se intinde pe o suprafata de 12 hectare si cuprinde 28 de exponate: case, biserici, soproane din toate zonele Gorjului. Din vara acestui an, muzeul mai cuprinde si Complexul Tatarascu, stramutat de la Poiana-Rovinari. Aproximativ jumatate din ceea ce se gaseste in prezent in muzeu este revendicat de urmasii fostilor proprietari, care cer despagubiri de 5,2 milioane de dolari.
Muzeul de la Curtisoara, situat pe teritoriul localitatii Bumbesti Jiu, s-a format in jurul constructiilor existente deja pe terenul respectiv: o cula, o biserica, un conac si fintini acoperite, toate apartinind ultimului proprietar, Constantin Neamtu.
Dupa ce a intrat in vigoare legea retrocedarilor, urmasii fostului proprietar au revendicat jumatate din muzeu, estimind terenul si constructiile la 5,2 milioane de dolari.
„Sint mai multi urmasi ai ultimului proprietar. Unii sint stabiliti in America, altii in Franta. Printre ei se numara si Alexandru Misirliu, director la firma BUIC din Paris. Au facut niste estimari exagerate: 240.000 de dolari pe sase hectare de teren si cinci milioane de dolari pe cladirile existente. Au spus ca nu vor banii, ci retrocedarea in natura. Le-am explicat ca legea nu permite restituirea imobilelor si terenurilor care au destinatie culturala. Curios este ca inainte sa intre legea in vigoare am stat de vorba cu ei si au spus ca nu au nici o pretentie asupra muzeului. Ne-au inaintat anul trecut o notificare, iar acum asteptam sa vedem ce va decide legea“, a spus Vasile Marinoiu, directorul Muzeului „Alexandru Stefulescu“. @