Ivan EVSEEV
Dictionar de simboluri si arhetipuri culturale
Editia a II-a revazuta si adaugita,
Editura Amarcord, Seria „Dictionare“, Timisoara, 2001, 232 p., f.p.
Dictionarul de simboluri si arhetipuri culturale aparut in Seria „Dictionare“ a Editurii Amarcord „este destinat, in primul rind, elevilor claselor superioare din invatamintul de cultura generala si liceenilor, pentru a le servi ca instrument de pregatire la limba si literatura romana, precum si la alte discipline de cultura si educatie umanista“ (p. 6).
Autorul lucrarii, Ivan Evseev, a adus in domeniul etnografiei si antropologiei culturale o contributie deosebit de pretioasa si prin lucrarile sale precedente: Dictionar de magie, demonologie si mitologie romaneasca, publicat la Editura Amarcord in 1998, urmata de Enciclopedia semnelor si simbolurilor culturale, publicata la aceeasi editura in 1999. Prima lucrare a fost premiata cu Premiul National Ethnos in domeniul folcloristicii, iar cea de-a doua lucrare a primit Premiul Opera Omnia „de recunoastere a excelentei stiintifice in domeniul stiintelor socio-umane“ (p. 5-6).
Simbolurile si arhetipurile culturale care supravietuiesc in folclor sint pretioase elemente cu ajutorul carora se pot reconstitui repere istoriografice nebanuite. Antropologia si etnologia au inepuizabile resurse de cercetare ale caror informatii completeaza, din variate perspective, izvorul istoric reprezentat de documentul scris sau artefactul arheologic. Studiul ceramicii populare, de pilda, nu ar trebui rezumat doar la detaliile de ordin tehnic privind prepararea argilei, arderea ei in cuptoare si apoi accesoriile cu care sint decorate vasele. Trebuie cercetata intreaga arie de simboluri legate de acest mestesug: olarul, cuptorul, vasul de ceramica sint vechi arhetipuri culturale ale unei munci specializate, care odinioara se