In jurul temei enuntate in titlu, Asociatia Nationala a ex- Deportatilor politici cu sediul in Piemonte (A.N.E.D.) a organizat o intilnire, gazduita la Torino, de Consiliul Regiunii Piemonte, cu scopul de a decerna premii simbolice in semn de recunoastere autoritatilor locale, anumitor medii universitare, administratorilor de firme italiene care au sprijinit initiativele Asociatiei in ultimii treizeci de ani.
Memoria ca marturisire imediata a supravietuitorilor, marturia care ofera certitudinea sau cel putin premiza ca raul poate fi invins, memoria care devine istorie, document scris, obiect de studiu. Conducerea asociatiei a multumit Universitatii pentru implicarea in elaborarea unei istorii a deportarii coordonata de Prof. Nicola Tranfaglia si pentru numeroasele conferinte, dezbateri, cursuri universitare dedicate tematicii deportarii, promovate si tinute de Prof. Marziano Guglielminetti, Mariarosa Masoero si altii. Ginduri de recunostinta s-au indreptat spre toti cei care au facut posibila aparitia studiilor, volumelor de memorii, scrise de supravietuitori, printre care amintim pe cele mai importante: in primul rind, cartile lui Primo Levi, Se questo è un uomo, La tregua si I sommersi e i salvati, toate publicate la Editura torineza Einaudi, in 1958, 1978 si respectiv 1986; Bruno Vasari, Il presente del passato (Prezentul trecutului), Torino, Edizioni Omega, 1979; Ferruccio Maruffi, Ferma posta Paradiso (lettere nell’aldilà), Carrù, Stamperia Ramolfo Editrice, 2002; La vita offesa si Una misura onesta. Gli scritti di memoria della deportazione dall’Italia 1944-1993, carti ingrijite de Anna Bravo si Daniele Jalla, si editate de Consiglio Regionale del Piemonte, in Colectia „Angeli/Storia“.
Pentru Anna Bravo, ex-deportata, memoria este o facultate a noastra care restituie trecutul, dar care se naste continuu in prezent. Memoria nu schimba