Apoi mai asteptam un Craciun cu note de plata la întretinere scazute, pensii mai mari si alte bunatati. Cadou din partea casei, adica NATO, pentru sarbatorile de iarna. Pentru ca ne-am purtat bine în acest an. Toate bune si frumoase, daca nu ar fi conferinta de la Copenhaga. Sper sa nu capatam, dracu, un sindrom tipic de parasire. Sa ne simtim singuri, izolati si sa aruncam pe apa sambetei tot ce am castigat în încredere, în noiembrie trecut. Pentru ca nu suntem înca în gratiile Occidentului.
Asta-i vestea proasta. UE trece printr-o masiva largire. Aveam si noi loc, daca faceam din timp ce trebuia. Romania nu e pe lista. Ne însoteste cu glorie Bulgaria. Spun "cu glorie", pentru ca Bulgaria sta mai bine decat noi la multi indicatori. E cativa pasi înaintea noastra.
Lucru greu de suportat pentru politicienii autohtoni, ca si de opinia publica. Adica "pana si bulgarii, domle!". Bulgarii au deschis zece capitole în plus în negocierile cu Bruxelles-ul. Somajul la sud de Dunare e de 16%. Ceea ce înseamna ca reforma economica merge.
Taie în carne vie. O operatie extrem de dureroasa, dar inevitabila. Elita politica romaneasca s-a ocupat mai mult de umplerea buzunarelor proprii. Altfel spus, de maximalizarea profiturilor proprii, într-o tranzitie transformata de priceputi ai subtilizarii fondurilor publice într-o mana cereasca. Reforme mai putin, cu taraita, si numai cand "interesele partidului" o cer. Bilantul se vede acum la Copenhaga. Noi ne-am ferit de reforme ca dracu de tamaie. Efectul: în raportul de tara scos de UE, Romania e ultima dintre candidate, cu o "economie de piata nefunctionala". Bulgaria a trecut acest examen. Etc. E spus aici mai mult decat trebuie.
Adevarul este ca traseul pana la Praga a fost usor. Desi noi l-am parcurs extrem de greu, cu mari eforturi si poticneli, nu a fost cine stie ce. Cand ne-am apucat serios de trea