Prof. dr. Ion CALAFETEANU, prof. dr. Alexandru CORNESCU-COREN
Romania si criza din Orientul Mijlociu (1965-1971)
Editura Sempre, Seria „Istorii. Documente“, Bucuresti, 2002, 206 p., f.p.
Pentru inceput am de facut doua constatari formale. O prima remarca asupra volumului Romania si criza din Orientul Mijlociu: pe coperta lucrarii sint indicati ca autori prof. dr. Ion Calafeteanu si prof. dr. Alexandru Cornescu-Coren. In realitate, studiul critic al cartii este semnat numai de primul dintre autorii indicati; in rest, volumul cuprinde documente asupra crizei din Orientul Mijlociu si nu face nici o referire la celalalt autor, respectiv Cornescu-Coren. Sa fie o simpla greseala de tehnoredactare?
O a doua remarca se refera la faptul ca numeroase documente publicate sint reproducerile originalelor in limba engleza. Cartea adresindu-se unui public larg, nu intotdeauna cunoscator al limbii engleze, isi pierde din aceasta cauza din gradul de audienta la cititorul roman. Sa fie din nou o greseala de tehnoredactare, una din partea autorului sau a Editurii Sempre?
Neindoielnic, o data cu izbucnirea razboiului de sase zile din Orientul Mijlociu, pozitia regimului comunist de la Bucuresti s-a schimbat in ce priveste protagonistii conflictului.
Urmarind reproducerile din Scinteia in perioada 21 mai-15 iulie 1967, tonul comunistilor de la Bucuresti este altul decit cel al tovarasilor lor din Pactul de la Varsovia. Ceausescu si echipa guvernamentala au inteles sa se distanteze de Moscova. In fond insa, folosind un alt limbaj, guvernantii de la Bucuresti se intilneau in abordarea problemelor pe aceeasi platforma cu aliatii lor din Pactul de la Varsovia. Ne vom explica afirmatiile prin cererile guvernului roman ca Israelul sa-si retraga trupele din teritoriile ocupate si prin mentiunea stringenta de a se rezolva problema refugiat