Raportul Bancii Mondiale „Perspective economice globale si tarile in curs de dezvoltare. Modalitati pentru deschiderea unor oportunitati globale 2003“ a fost dat publicitatii marti, la Washington, fiind lansat in prealabil pentru presa europeana, sub embargo, vinerea trecuta, la Bruxelles.
Cresterea productivitatii si investitiile eficiente reprezinta conditiile esentiale pentru o crestere economica rapida si pentru reducerea fenomenului saraciei. Cheia pentru accelerarea imbunatatirii tehnologice si pentru cresterea nivelului investitiilor o reprezinta imbunatatirea „climatului investitional“. In sensul sau cel mai larg, acest termen cuprinde politicile si cadrul institutional care stimuleaza spiritul antreprenorial, pregatirea profesionala si investitiile productive.
Coroborind textul prezentarii oficiale din dosarul de presa cu cele afirmate de oficialii Bancii Mondiale prezenti la Bruxelles, obtinem o perspectiva economica generala sumbra, cu o crestere mai lenta decit se anticipase pentru urmatoarele 12 - 18 luni, ceea ce va cauza incetinirea procesului de reducere a fenomenului saraciei in tarile din Europa si Asia Centrala si, in general, in intreaga lume. Autorii raportului afirma, in consecinta, ca este necesar ca decidentii politici din tarile in curs de dezvoltare sa faca absolut tot ce este posibil pentru a anula barierele existente acum in calea comertului si a investitiilor, chiar fara a mai astepta o noua runda de convorbiri in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.
Dupa o crestere economica inregistrata in prima parte a acestui an, a urmat o stagnare brusca, apoi - in ultimele doua luni - o usoara revenire, peisajul general fiind marcat de tensiuni si de incertitudini profunde pe pietele financiare. Fenomenul este perfect vizibil in statele dezvoltate din Europa, in SUA sau in Japonia, dar cea mai ingrijoratoare componenta