?Giste ai, Marine??, intreaba recenzorul un gospodar din Nerau, in curtea caruia tocmai se derula actiunea de ?declarare a averii?. ?N-am nici una?, raspunde taranul stind cu ochii in pamint, in timp ce gistele faceau taraboi in fundul curtii. Omul spune ca are patru oi, o vaca si pamintul de pe linga casa. Recenzorul mai face o incercare: ?Porci nu ai??. ?Pai ii tai pe toti, acum, de ce sa-i mai punem la socoteala?, raspunde taranul. Asa se deruleaza majoritatea conversatiilor care au ca obiect recensamintul agricol. ?N-avem ce sa le facem. Vedem si noi ca au mai mult decit spun, dar nu putem intra cu forta si nici nu-i putem obliga sa ne spuna. Zice ca gistele sint ale vecinului?, ne-a declarat Maria Dumitrascu, secretara primariei, care raspunde de recensamint in Teremia Mare. Fostul veterinar de la Nerau, Fisan Tarqvinius, stie cam tot ce se intimpla in zona. A lucrat 25 de ani la CAP si, pe timpul comunistilor, raspundea de recensamintul animalelor. El spune ca inainte de ?89 taranilor le era frica sa declare tot ce au pentru ca trebuiau sa dea cote mai mari la stat, iar acum le e frica tot de stat, pentru ca li s-ar putea impune sa plateasca impozite.
In urma cu trei zile i-a venit si lui rindul sa raspunda la chestionar. ?Sint asa niste intrebari timpite. Pai m-a intrebat cite ore lucreaza nevasta-mea la bucatarie, cite la cimp si cite la magazinul pe care il avem. Pai de unde sa stim, ca nu stam sa numaram?, ne-a spus gospodarul. Oricum s-ar declara femeia de la tara, casnica, ingrijitoare de vaci sau gestionara, in chestionar e trecuta la ?forta de munca neocupata?.
Doar ciobanii spun tot
Romica Bucur, cel mai avut fermier din Nerau, a declarat tot la recensamint. ?Ne-a spus recenzorul ca sintem singurii care au declarat atit de mult. Ne-au intrebat cite zile lucram pe an. 360 de zile, cite sa lucram. La tara nu-i ca in