Scrisoarea saptamanii. . Nu vreau brad de Craciun!. Se apropie Craciunul... Ce bucurie pentru copii! Toti se gandesc la cadourile pe care le vor gasi sub brad. Doar eu sunt trista si ingrijorata, gandindu-ma la soarta miilor de brazi ce vor fi taiati de Craciun.. Pentru cateva zile de bucurie egoista,...
Scrisoarea saptamanii
Nu vreau brad de Craciun!
Se apropie Craciunul... Ce bucurie pentru copii! Toti se gandesc la cadourile pe care le vor gasi sub brad. Doar eu sunt trista si ingrijorata, gandindu-ma la soarta miilor de brazi ce vor fi taiati de Craciun.
Pentru cateva zile de bucurie egoista, mii de brazi, fala muntilor nostri, se vor muta, prin taiere, in casele oamenilor.
Padurea, mama lor, plange. Ii aud vuietul prelung si vad varfurile brazilor centenari clatinandu-se mustrator. Ce pacat ca nu toti vad si nu toti aud!
In casa romanului, bradul e asezat la loc de cinste. Toti il impodobesc cu tinichele, sticle colorate si... lumanari. Ce lucru nepotrivit, pentru ca in timp ce oamenii canta si se bucura de Sarbatori, in casa lor se afla un mort: bradul de Craciun. Trec apoi Sarbatorile si brazii impodobiti din casele oamenilor sunt despuiati si aruncati la containerele de gunoi. Ce priveliste trista! Veti spune ca asa e traditia romaneasca, dar nu aveti dreptate, deoarece am aflat ca bradul de Craciun e un obicei imprumutat de la straini. Dupa traditia noastra, codrul e frate cu romanul si stim cu totii ce mare pacat este sa iti ucizi fratele. Adesea ne luam unii dupa altii, fara sa simtim cu inima noastra si fara sa gandim cu capul nostru. Haideti, macar de acest Craciun, sa fim noi insine, sa ne intoarcem cu fata spre natura, lasand brazii acolo unde i-a pus Dumnezeu.
Bucuria noastra va fi astfel inzecita. Oricum, bradul meu de Craciun va creste linistit la munte, fara sa fie taiat. Astfel, cand imi