2002 - Recapitulari necesareAcad. Dan BerindeiPresedintele Comitetului National al Istoricilor"Nu ne va certa nimeni la Washington sau la Bruxelles daca vom demonstra ca suntem patrioti, muncind pe branci sa tinem fruntea Romaniei sus". La 79 de ani, profesorul Dan Berindei munceste de dimineata pan...
2002 - Recapitulari necesareAcad. Dan BerindeiPresedintele Comitetului National al Istoricilor"Nu ne va certa nimeni la Washington sau la Bruxelles daca vom demonstra ca suntem patrioti, muncind pe branci sa tinem fruntea Romaniei sus"
La 79 de ani, profesorul Dan Berindei munceste de dimineata pana seara, roboteste ca un sclav al cetatii, cu un ochi spre miile de carti din biblioteca personala, iar cu celalalt spre "extraordinarul de fiecare zi" din tranzitia romaneasca. El vine din traditia "enciclopedicilor", a acelor intelectuali de mare profunzime care s-au format la scoala lui Nicolae Iorga. Daca ar fi sa luam in seama doar cele 60 de carti si 500 de lucrari stiintifice publicate de academicianul Berindei, ne dam seama ca suntem contemporani inca, in mod fericit, cu un mesager intarziat al unei Atlantide culturale de neinteles pentru generatia televiziunii si a "spatiului virtual". Preda istoria, ca profesor asociat, la trei universitati bucurestene; scrie, participa la talk-show-uri televizate, calatoreste la conferinte si congrese internationale, cerceteaza ore intregi in biblioteci. Din 1993 ocupa functia de presedinte al Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane. Este, de asemenea, membru al Academiei Poloneze de Litere, Arte si Stiinte din Cracovia (primul roman dupa o pauza de peste 50 de ani, dupa uciderea lui Nicolae Iorga), membru al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere si membru in Biroul Asociatiei Internationale de Istorie Contemporana a Europei.
"In ultimii 200 de ani Romania a cunoscut pa