Corida la Calugareni
Duminica dimineata, ora 6.00, soseaua Bucuresti-Giurgiu. Imediat cum iesi din oras, lumini pilpiie in bezna de o parte si alta a soselei. Sint oameni cu arzatoare care pirlesc porcul la prima ora a diminetii. In fiecare an, in preajma Craciunului, la 30 de km de Bucuresti, la Calugareni, se tine tirgul de porci. Asta pentru bucurestenii care au nervii mai tari sa parcurga un drum ticsit de pofticiosi innebuniti dupa o bucata de sorici. Daca stai mai rau cu psihicul, cedezi si iti cumperi un porc la iesirea din Bucuresti, chiar daca e mai scump. Iar daca te hotarasti sa mergi pina la Calugareni, indiferent de scop, o sa-ti dai seama ca merita efortul. Desi, 7 dimineata si de abia s-a luminat, la intrare in tirg sfiriie gratarele cu mici de nu-ti dai seama daca e fum sau ceata in jurul tau.
La o tuica fiarta, hai doua, tirgovetii au posibilitatea sa-si mai revizuiasca o data planurile inainte de a vedea oferta. Linga camioanele cu porci oameni costumati razboinic se incalzesc la focuri aprinse din cauciucuri vechi de masini. Arata profesionist. Unii sint imbracati in costume de camuflaj si au la briu un cutit tip Rambo. Pentru acei cumparatori mai milosi exista posibilitatea sa tocmeasca un ?ucigas platit?, care dupa ce va studia un pic terenul va tiri victima spre cel mai apropiat loc neaglomerat. Exista si unele exemplare la peste 150 kg, greu de rapus, asa ca cei mai respectati sint cei care aplica stilul ?din mers?, o tehnica un pic furata din corida.
O data mort, porcul trebuie pirlit, ceea ce inseamna ca, daca n-ai venit de acasa cu o butelie si un arzator, mai scoti niste bani in plus. Urmeaza partea cu toporul si apoi ultimul drum si ultimul chin, caratul spre portbagaj. Cum majoritatea tirgovetilor sint barbati, misiunea e indeplinita, restul raminind in grija femeilor, acasa. Incet, incet, negustori sau cumpara