A castigat literatura
Gabriel Dimisianu
Domnule Dimisianu, ce semnificatie are acest premiu pentru lumea literara romaneasca si daca ati putea sa ne spuneti cateva cuvinte despre cartea castigatoare.
Semnificatia, cel putin in viziunea celor care l-au acordat, adica revista, cu sprijinul decisiv al Fundatiei "Anonimul", este de a normaliza viata literara, de a da un semn ca exista totusi resurse pentru o viata literara si culturala in care munca literara este apreciata si remarcata, in care pot fi relevate sau reliefate si carti ale muncii intelectuale si nu numai ale divertismentului. Romania literara isi asuma, prin alegerea unei singure carti din multimea celor care apar intr-un an, riscul, pariul de a o socoti cartea anului.
In ceea ce priveste cartea in discutie, volumul Usa interzisa al lui Gabriel Liiceanu este un jurnal care a surprins multe spirite deja, desi nu a aparut de foarte mult timp, prin calitatile literare, prin capacitatea lui de marturisire, de asumare a unor opinii foarte transante, foarte sincere in legatura cu lumea din jurul sau si cu oameni cu figuri notorii ale contemporaneitatii, constituind o surpriza pentru cei care mizau numai pe imaginea de filozof, de erudit a lui Gabriel Liiceanu.
Nu se poate spune ca aceasta carte, in absolut, este cea mai buna dintre cele care au aparut anul acesta si, mai ales, dintre cele cinci, dar asa a decis juriul printr-o deliberare si printr-un vot. Oricum, revista se considera bine reprezentata de aceasta carte si onorata de faptul ca a putut acorda acest premiu.
Alex Stefanescu
Domnule Alex Stefanescu, care au fost criteriile dupa care au fost alese aceste carti si ce vi se pare deosebit, pe scurt, la fiecare dintre aceste titluri?
Am trecut in revista - nu exagerez - sute de titluri inainte de a ne opri asupra celor cinci carti nominalizate. A fost o