Dumitrascu - doua fete
Pe vremea cind era director in Ministerul Mediului, Gabriel Dumitrascu se bucura in presa de imaginea unuia dintre cei mai activi ecologisti din tara. In anul 2000, cind o mina de aur din Baia-Mare a poluat cu cianuri Tisa si Dunarea, stirnind un intreg scandal cu vecinii nostri, Dumitrascu a cerut ca patronii de la societatea romano-canadiana ?Aurul? Baia-Mare sa raspunda penal pentru tragedie. Dezastrul produs in 2000 a fost catalogat de CNN drept ?cel mai mare accident ecologic european de dupa Cernobil? si a adus in dezbatere, pentru prima oara in Romania, metoda de exploatare prin cianurare si? siguranta iazurilor de decantare. Tot Gabriel Dumitrascu s-a dovedit fara frica pina si in fata afuriseniei bisericesti, atunci cind s-a opus, din motive de mediu, amplasarii Catedralei Mintuirii Neamului in Piata Unirii.
Spre sfirsitul carierei de bugetar, in calitatea detinuta la Ministerul Mediului, Dumitrascu si-a dat acordul pentru uriasa investitie de la Rosia Montana. La putin timp, a demisionat din functia de director la minister, pentru a reaparea in lumina reflectoarelor ca sustinator al proiectului de extractie aurifera si totodata angajat al companiei ?Gold Corporation?.
El nu este insa singurul care a dezertat din rindul specialistilor pentru a trece in tabara adversa. Arheologul Daniela Mihai era, pina in noiembrie anul trecut, salarizata a Muzeului National de Istorie. Asa cum ea insasi ne-a declarat, la momentul respectiv il cunostea pe Frank Timis de la ?Sarbatorile arheologice? si primise deja o oferta din partea companiei aflate acum in centrul unui scandal international. Colaborarea efectiva cu firma ce doreste sa exploateze aurul din Apuseni a inceput in aprilie, anul acesta, dupa ce Daniela Mihai a infiintat societatea de consultanta ?Dalem Consulting? SRL si a incheiat un contract cu... ?Gold