Singele porcului, leac pentru boli
Vasile Runtu spune ca are 31 de ani de experienta in macelarie. A taiat zeci de porci si dintotdeauna a folosit cutitul. ?La noi, la tara, exista o traditie care spune ca de Ignat trebuie sa vezi neaparat singe, altfel iti merge rau tot anul nou. Apoi singele care curge de la porc trebuie strins intr-un vas cu mei, fiind leac pentru multe boli?, povesteste Vasile Runtu obiceiurile din Scheia, satul sau natal. Barbatul aplica aceleasi reguli de fiecare data cind sacrifica un animal.
?Mai intii il legam de picioare cu sirma, pentru a-l tine bine, iar unul dintre noi il trage tot cu o sirma de rit. Apoi ma sui pe porc si ii fac o taietura la git. Asa am facut de cind ma stiu?, spune Vasile Runtu. Dupa taiere, porcul este stropit cu apa sfintita, apoi asezat cu capul spre rasarit. Pe frunte sau pe ceafa i se scrijeleste o cruce care se presara cu sare. Un alt satean incearca sa-si imagineze cum ar fi sa-si anestezieze animalul inainte de a-l sacrifica si ride.
?E adevarat ca unii lovesc porcul cind il taie, dar daca se zbate, ce sa-i facem? Si cum sa-l anesteziem noi, in curte, ca abia avem bani sa ascutim cutitul de-l folosim?, afirma Ioan Amitrutei, care, glumind, spune ca de cele mai multe ori se anesteziaza el cu o cana de tuica. Taranilor nici nu le trece prin cap sa faca altfel decit au invatat. ?Cu o zi inainte de a-l sacrifica nu ii dam nimic de mincare si de baut, ca sa i se goleasca matele. In felul asta ni se usureaza munca la transare?, mai spune taranul.
Ordinul emis de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nu prevede, deocamdata, amenzile pe care? le-ar putea primi cei care nu respecta legea. Ca urmare, este greu de crezut ca, cel putin la Craciunul din acest an, porcii vor avea o alta soarta decit cea de pina acum. (Razvan Chiruta)
Inainte de taiere, animalul trebuie ado