Taranii din Ghindeni au primit ieri-dimineata o informatie bomba: romanii nu mai au voie sa taie porcul de Craciun. Metoda de sacrificare care trebuie folosita de acum inainte, in conformitate cu normele Uniunii Europene privind protectia animalelor, va fi gazarea, impuscarea sau electrocutarea. Mai mult decit atit, potrivit acelorasi legi, taranii vor fi obligati sa se comporte cu blindete cu dobitoacele, sa nu le bruscheze, sa nu le imobilizeze cu funii sau cu sirma si sa nu le atirne inainte de ucidere. Revoltati, taranii s-au strins la sfat sa-si apere traditia, pentru ca „porcul nu-i porc daca nu-l tai“. Totusi, directivele UE i-au cam pus un pic pe ginduri...
Nea Gita din Ghindeni are 61 de ani si de cind se stie taie porci. Cind a primit vestea, tocmai il pirlea pe Ghita. Omul a ramas cu cutitul in mina, uitindu-se prostit la animalul sacrificat: „Pai si acu' ce sa fac, domne, ca-l taiai!“. Capul familiei, Papa, se trezise cu noaptea in cap si cu toate neamurile adunate in jurul lui, facuse ce face tot romanul de cind se stie. Ascutise brici cutitul - incercindu-l chiar cu degetul - fugarise un pic animalul prin curte, spre distractia nepoatelor, apoi, cu indeminare si cu ajutorul fiului lui, Constantin, il priponise pe Ghita cu niste legaturi din sirma si lemne, mesterite chiar de el.
„Pai, altfel, cum sa-l prind, el e prost sa stea?“ Legat fedeles de picioare, incercuit din toate partile, Ghita a primit lovitura fatala. Dupa citeva minute de agonie, animalul a decedat. Familia l-a urcat pe masa si, incalzita cu doua-trei pahare de vin, a inceput sa opereze pe cadavrul lui Ghita: pirlire, razuire, oparire, transare. Si totul, in ritm de muzica populara, asa cum ii sta bine romanului inainte de Craciun.
„Cred ca trebuie sa se implice si guvernul in aceasta problema“
„Aia de la UE sint mai prosti decit noi, cum sa a