Escrocheriile imobiliare sint in continuare o sursa sanatoasa de bani pentru teparii Craiovei, chiar daca mijloacele de incalcare a legii au evoluat in ultimii ani spre asa-numitele inginerii financiare. Pina la urma, nici cele mai celebre figuri ale afacerilor ilicite nu pot ramine indiferente la citeva zeci de mii de dolari - costul mediu al unei locuinte - suma cu care se pot lesne plati citeva datorii de piata neagra a capitalului sau, lucru absolut necesar in eventualitatea unor zile mai grele, se pot trece in solda citeva nume grele din politie sau magistratura. Daca ar exista o tipologie a tepelor imobiliare, teoreticienii acestui tip de afaceri ar deosebi doua categorii majore de asemenea afaceri: unu - sa vinzi o casa de doua sau mai multe ori si doi - sa vinzi o casa care nu e a ta.
Ca studiu de caz pentru cea de-a doua categorie, propunem patania Angelei Dragan, o pensionara din Craiova. Femeia a mostenit un imobil si 420 mp de teren pe strada Cimpia Islaz, la numarul 44. Casa fusese nationalizata in 1950 si, dupa cutremurul din martie 1977, trecuta in patrimoniul Intreprinderii de Reparatii Fond Locativ Craiova. Dupa Revolutie, povestea casei trebuie urmarita pe doua planuri. Pe de o parte, avind in vedere demersurile facute de familia Dragan pentru a intra in proprietatea bunului, iar pe de alta, tinind cont de privatizarea IRFL si de sinuosul traseu al patrimoniului acestei societati.
„In 22 mai 2000 am intrat in posesia terenului din strada Cimpia Islaz nr. 44, printr-o decizie irevocabila a Curtii de Apel Craiova“, spune mostenitoarea Angela Dragan. „La citeva zile dupa aceasta, la notarul public Marinela Tudor s-a autentificat un act prin care SC IRFL SA, reprezentata de un anume Gabriel Bulai, vinde activul din Cimpia Islaz 44, adica imobilul meu, catre SC ROM ECONOMIC BOOM, contra a 105.000.000 de lei.“ Tranzactia este una cel put