Metoda poate fi folosita pentru tratarea oricaror tipuri de cancer de esofag.
Si diabeticii se pot bucura de mesele de Sarbatori
Pina acum zece ani, medicii le interziceau diabeticilor aflati sub tratament cu insulina orice fel de dulciuri sau alimente care sa contina zaharuri. In prezent, specialistii au stabilit ca dulciurile sint mai bine tolerate la sfirsitul mesei, mai ales daca sint consumate dupa legume sau fructe. In schimb, daca sint mincate intre mese sau la inceputul acestora, cresc brutal nivelul glicemiei, de aceea, in loc sa fie interzise in totalitate, este bine ca diabeticii - si nu numai ei - sa invete cind si cum sa le manince. Temperatia este prima masura pe care o recomanda in aceste zile prof. dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ?N. Paulescu?, diabeticilor, dar si celor sanatosi. ?Daca pacientul are un diabet stabilizat, tinut sub control, iar nivelul glicemiei se situeaza sub 130mg/dl, pe ?nemincate?, si sub 150mg/dl, dupa masa, poate sa guste ceva dulce?, explica dr. Ionescu-Tirgoviste. Indiferent daca pacientul sufera de diabet de tip I (insulino-dependent) sau de tip II (insulino-independent), daca nivelul glicemiei este in limite rezonabile, poate minca un mic desert la sfirsitul mesei festive. Se recomanda, in special, dulciurile care sa contina si fructe sau brinza - placinte cu brinza, cu fructe, cu dovleac. Nu sint recomandate prajiturile sau preparatele care au in compozitie concomitent mult zahar si multe grasimi, cum sint torturile si cremele. Diabeticii pot minca si cozonac, insa nu mai mult de o felie la sfirsitul mesei si nu mai mult de o data pe zi. Dr. Ionescu-Tirgoviste le recomanda diabeticilor ca inainte de masa festiva sa faca putin exercitiu fizic, care contribuie la scaderea nivelului glicemiei.
Posta medicala
Ion