In decembrie 89, Mihnea Berindei i-a intalnit pe toti cei cu care doar vorbise la telefon.
S-au strans cateva grupuri de intelectuali care continuau sa discute aprins: libertate, oameni ucisi etc. Mihnea Berindei a staruit pana i-a convins sa se organizeze intr-o formatiune civica. Alaturi de filosofi, sociologi, scriitori, istorici, Mihnea Berindei l-a convocat si pe Radu Filipescu, inginer electronist, autorul celebrelor manifeste contra lui Ceausescu.
Foarte pe scurt, aceasta este povestea Grupului pentru Dialog Social, prima organizatie civica inscrisa la tribunal, in 30 decembrie 1989.
Despre Radu Filipescu, nici autori, nici realizatori TV nu au gasit oportun sa scrie sau sa faca vreun documentar. Au facut-o insa oameni din Occident. Radu Filipescu a fost invitat in vara acestui an de catre Checkpoint Charlie (un muzeu al rezistentei anticomuniste al carui nume este preluat de la punctul de trecere intre Berlinul de Est si Vest).
In acest muzeu, intre exponate se afla si manifestele confectionate si distribuite de Radu Filipescu in 1983.
Intalnirea de la Berlin s-a realizat cu sprijinul Institutului Roman din Berlin (directoare Ruxandra Demetrescu) si al Ministerului Culturii din Romania.
Au avut loc lecturi din cartea Jogging cu Securitatea de Herma Kennel, al carei personaj e Radu Filipescu, la muzeu, librarii si scoli. La una dintre intalniri a participat si disidentul W. Templin din fosta RDG. El a relatat pe larg evenimentul in Frankfurter Allgemeine din 11 iunie 2002.
De precizat ca in seara lecturii, la Berlin se desfasurau peste 20 de evenimente culturale, iar lecturi precum aceea din Jogging cu Securitatea nu sunt aproape niciodata consemnate, decat daca e vorba de autori ca Martin Walser, Günter Grass sau supravietuitori ai Holocaustului.
Reproducem mai jos articolul lui W. Templin.
Ce sa fa