Ornatul cu ciocolata. Prajiturile simple, torturile sau fursecurile se pot orna foarte usor cu ciocolata. Ciocolata nu se foloseste doar pentru umpluturi sau glazuri, ci si ca ornamente de diferite forme: carlionti, aschii, patrate, frunzulite etc. Topita, ea se picura peste prajiturile marunte, rez...
Ornatul cu ciocolata
Prajiturile simple, torturile sau fursecurile se pot orna foarte usor cu ciocolata. Ciocolata nu se foloseste doar pentru umpluturi sau glazuri, ci si ca ornamente de diferite forme: carlionti, aschii, patrate, frunzulite etc. Topita, ea se picura peste prajiturile marunte, rezultand modele decorative extrem de variate. Cea mai buna pentru ornat este ciocolata de menaj: se modeleaza mai usor, se intareste mai repede si se topeste simplu, pe baie de apa.
Ornamente din ciocolata
Se tapeteaza o tava cu hartie de calc ori cu hartie speciala pentru copt. Ciocolata rupta bucatele se pune la topit intr-un castron pe baia de apa. Se amesteca pana ce se inmoaie si se toarna in tava pregatita, formandu-se un strat gros, uniform si neted. Se lasa sa se raceasca si se decupeaza, cu ajutorul unor forme, figurinele dorite. Ciocolata trebuie tinuta la loc uscat si lasata sa se usuce bine, altfel se taie greu. Se foloseste nu doar pentru ornarea prajiturilor si torturilor, ci si ca garnitura la inghetate sau alte deserturi (creme, sarlote etc.)
Carlionti de ciocolata
Se topeste ciocolata - amaruie sau cu lapte - pe baia de apa si se intinde, cu o paleta sau cu un cutit cu lama lata, un strat subtire pe un fund de lemn. Se lasa sa se-ntareasca, se ia un cutit cu lama dreapta si se razuie in directia corpului, obtinandu-se spirale subtiri ca niste carlionti.
Aschii de ciocolata
Din tableta de ciocolata se cojesc fasii-fasii cu un curatitor de legume sau cu razatoarea mare. Misc