Astazi, crestinii ortodocsi sarbatoresc Boboteaza si, cu regret, incheie cea mai ampla si mai iubita serie de sarbatori de peste an, inceputa in urma cu o luna, cu Sfantul Nicolae. "Boboteaza" este denumirea populara a sarbatorii crestine care comemoreaza botezul lui Iisus Hristos in apele Iordanului, de catre Ioan Botezatorul. De altfel, importanta religioasa a acestei zile consta si in faptul ca Botezul constituie inceputul activitatii lui Iisus si scena in care acesta este dezvaluit drept Mantuitor si Fiu al lui Dumnezeu.
In vechime, aceasta sarbatoare purta numele de "Epifanie" (aratare, dezvaluire) sau "Teofanie" (aratarea lui Dumnezeu), pornind de la faptul ca, in scena Botezului, Dumnezeu se manifesta intreit: odata ca Tata, o voce din ceruri rostind: "Acesta este Fiul Meu intru care am binevoit"; a doua oara ca Fiu, botezat in apele Iordanului de catre Ioan; a treia oara ca Duh Sfant, pogorat in chip de porumbel peste Iisus si Botezator. Epifania (sau Teofania) era, pana prin secolul al IV-lea, o sarbatoare comuna pentru Nasterea lui Dumnezeu, Botezul Sau de catre Sfantul Ioan si nunta din Cana Galileii. Pentru a contracara credintele pagane reminiscente, Biserica a hotarat despartirea Nasterii Domnului de Botez, mai intai Biserica Romei, prin Papa Liberiu, in anul 354, iar apoi si bisericile orientale: Biserica din Antiohia, in anul 377, si Constantinopolul, in anul 379.
Soborul Sfantului Ioan Botezatorul
Asa cum se obisnuieste in cazul tuturor marilor sarbatori crestine - Praznicele Imparatesti -, a doua zi, Biserica Ortodoxa sarbatoreste persoana sau una dintre persoanele care au luat parte la evenimentul comemorat cu o zi inainte. Din acest motiv, maine, 7 ianuarie, in calendarul sarbatorilor ortodoxe este trecut Soborul Sfantului Ioan Botezatorul.
Boboteaza incheie o perioada de mari sarbatori crestine, o perio