Ambasadorul Sorin Ducaru a accentuat in luarea sa de cuvant semnificatia profunda a acestei initiative in momentul in care vechile diviziuni politice si militare au disparut, dictaturile comuniste din Europa s-au prabusit, iar tarile fostului bloc sovietic sunt integrate ori pe cale de integrare in NATO.
Ministrul consilier al Ambasadei Germaniei a evocat cu emotie anul 1989, asa cum l-a trait el la Bonn si la Praga. Tin sa mentionez ca evenimentul a primit sustinerea a opt ambasade europene, iar printre participantii la receptie s-au numarat Martin Palous, ambasadorul Republicii Cehe, si Martin Butora, ambasadorul Slovaciei la Washington, amandoi fosti disidenti si activisti in cadrul "Cartei 77", de care ma leaga vechi sentimente de prietenie. Au fost de asemenea prezenti ambasadorul maghiar si noul ambasador al Iugoslaviei, Ivan Vujacic.
Cu acest prilej, ambasadorul roman a oferit pentru viitorul muzeu o serie de documente si obiecte legate de perioada Razboiului Rece, inclusiv documente legate de perioada deportarii membrilor guvernului Imre Nagy in Romania (1956-1957).
Am fost onorat de invitatia primita de a prezenta, alaturi de ministrul consilier german, ceea ce se numeste the keynote address (discursul principal) la acest eveniment. In randurile ce urmeaza voi rezuma ideile esentiale ale expunerii mele. Primul lucru care mi se pare necesar a fi accentuat acum este faptul ca, la 13 ani de la revolutiile din 1989, statele din Europa de Est si Centrala au realizat lucruri care pareau de domeniul imposibilului vreme de decenii: acceptarea in NATO, sanse reale de intrare in Uniunea Europeana, piete libere, medii de informare necenzurate, sisteme politice bazate pe multipartidism si alternanta la putere si, cu exceptia tragediei iugoslave, solutii pasnice la conflicte etnice ori sociale.
Aceste rezultate incontestabile sunt direct leg