Opozitia si societatea civila critica noul proiect al Codului penal al guvernului Nastase care agraveaza pedepsele pentru ziaristi, marind la maximum amenzile pe care acestia ar trebui sa le plateasca daca sint acuzati de calomnie sau insulta. Modificarile la Codul penal au primit deja avizul Ministerului Justitiei si poarta semnatura ministrului Rodica Stanoiu.
Amenzile pentru insulta si calomnie pot falimenta un ziar
Opozitia si societatea civila critica noul proiect al Codului penal al guvernului Nastase care agraveaza pedepsele pentru ziaristi, marind la maximum amenzile pe care acestia ar trebui sa le plateasca daca sint acuzati de calomnie sau insulta. Modificarile la Codul penal au primit deja avizul Ministerului Justitiei si poarta semnatura ministrului Rodica Stanoiu. Opozitia acuza ca, prin acest proiect, guvernul intentioneaza doar ingradirea libertatii de expresie si intimidarea presei. Ceea ce nu ar fi deloc greu, avind in vedere ca amenda pe care o poate primi o institutie de presa care pierde un proces de calomnie poate ajune la 10 miliarde de lei.
?Lovitura? pe care o aplica presei proiectul noului Cod penal e indirecta. Insulta si calomnia nu mai sint pedepsite cu inchisoarea, ci cu amenda. Insa amenda care poate fi aplicata unei persoane fizice, deci unui ziarist, poate oscila intre 100.000 de lei si 1.000.000 de lei. Potrivit proiectului noului Cod penal, ziaristul plateste o asa-numita ?zi-amenda?. Cum pentru calomnie se pot da intre 30 si 180 de zile amenda, un ziarist poate ajunge in situatia de a plati reclamantului pina la 180 de milioane de lei. Numai ca lucurile se complica atunci cind ziaristul e condamnat, cum se intimpla de regula, in solidar cu trustul de presa la care lucreaza. In cazul? persoanelor juridice, deci al unui ziar, amenzile pot ajunge la 10 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca un trust de p