•Aceasta este convingerea notarilor ieseni care spun ca vor avea parte de mai putini clienti, insa nu dispera
Recenta majorare substantiala a taxelor de timbru pentru activitatea notariala, prevazuta de Ordonanta nr. 12/1998, republicata, nu este vazuta cu ochi buni de catre populatie, in special de cea cu venituri mici si mijlocii. In timp ce unii notari sunt suparati pe aceasta decizie a Guvernului, din cauza ca le vor scadea treptat veniturile, altii s-au resemnat deja si continua sa-si desfasoare activitatea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Notara Stela Badarau crede ca, daca populatia nu ar avea salarii mici, impactul noilor majorari nu ar parea atat de important. "Majorarea este mai semnificativa la mosteniri. Aici taxele sunt un pic exagerate. Noi suntem obligati sa le aplicam. Problema este ca, in general, vinde tot omul sarac, care n-are cu ce trai. Acesta isi instraineaza apartamentul cu trei camere fiindca are datorii mari la stat si apoi isi cumpara un altul cu o camera sau chiar o locuinta intr-un camin", a precizat notara Badarau.
Paguboasa Ordonanta 12
Ordonanta nr. 12/1998, reactualizata, privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, nu prevede modificari in ceea ce priveste declaratiile pentru ajutorul social, de somaj, pentru certificatele de handicapati, burse si rechizite. Acestea au ramas in continuare scutite de taxe, onorariu si timbru judiciar.
Cele mai afectate de actualizarea taxelor notariale vor fi persoanele care-si vor vinde apartamentele. Conform prevederilor Ordonantei, spre exemplu, pentru un apartament valorand intre 128 si 257 milioane lei ar urma sa plateasca o taxa de 3,8 milioane lei. Iar la apartamente valorand peste 257 milioane urmand sa plateasca 6,4 milioane lei.
Astfel, conform noilor majorari, o copie legalizata a unei declaratii simple a crescut de