Romanii au uitat, in ultima vreme, cu totul de problemele ?fratilor? de peste Prut. Entuziasmul primilor ani de dupa 1989, cind podurile de flori erau foarte frecvente, a disparut aproape cu totul, chiar si la nivel oficial, romanii din Basarabia fiind aproape abandonati.
Romanii au uitat, in ultima vreme, cu totul de problemele ?fratilor? de peste Prut. Entuziasmul primilor ani de dupa 1989, cind podurile de flori erau foarte frecvente, a disparut aproape cu totul, chiar si la nivel oficial, romanii din Basarabia fiind aproape abandonati. Cartile si manualele aduse ca donatii din Romania au fost arse sau transformate in materie prima.
E un risc sa recunosti ca esti roman
A recunoaste, in Republica Moldova, ca esti roman este un gest de mare curaj. Riscurile sint prea mari: in cel mai bun caz, daca ai vorbit romaneste in alta parte decit acasa, poti sa fii marginalizat sau sa te trezesti fara slujba. De aceea, fundatiile si organizatiile neguvernamentale din Romania, care incearca sa pastreze legatura cu romanii din Basarabia, aproape ca au ramas fara activitate. ?Cei mai multi se feresc sa mai colaboreze cu noi sau sa primeasca vreo donatie, de teama. Daca fac acest lucru, se trezesc imediat cu autoritatile pe cap, li se confisca lucrurile primite sau sint aspru cercetati?, ne-a declarat Alexandru Calancea, presedintele in exercitiu al Fundatiei ?Cultura fara Frontiere? din Iasi. Acest fapt a fost confirmat si de reprezentantii celorlalte asociatii din localitate care desfasoara activitati in Republica Moldova. ?Am locuit o vreme in Basarabia, la un colonel de politie, care cu mine vorbea romaneste, dar cind se adresa subalternilor sai o facea in limba rusa. Era mai sigur pentru el?, a precizat Victor Stavar, directorul Fundatiei Umanitare ?Mihai Viteazu? din Iasi.
Oficial, nu se mai poate duce nici o carte in Moldova si U