Presedintele Ion Iliescu anuntase si el consultari cu partidele politice pe aceasta tema, dar dupa întalnirea cu liderii PSD de marti nu am mai auzit nimic. Nu ne îndoim însa ca în culise se poarta negocieri serioase, deoarece miza politica a revizuirii a devenit destul de importanta pentru guvernanti. Comisia parlamentara constituita în acest sens si-a încheiat în linii mari deliberarile, preluand din propunerile partidelor si ale cetatenilor - prin intermediul Forumului Constitutional - acele elemente care au întrunit aprobarea majoritatii.
Teoretic, noua Constitutie ar trebui sa garanteze proprietatea, eliminand aberanta sa "ocrotire" din actualul text. Calmati prin îmbogatire, PSD-istii vor vrea acum sa-si apere averile.
Alte modificari acceptate reflecta experienta dureroasa a ultimilor ani. De pilda, decizia Comisiei parlamentare ca seful statului sa nu-l poata revoca pe primul ministru, pentru a se evita aparitia unor crize constitutionale, ca aceea din timpul mandatului guvernului Radu Vasile. Potrivit propunerilor acceptate de Comisie, primul ministru va putea fi înlocuit din functie doar în urma unei motiuni de cenzura aprobate de Parlament. În plus, un ministru ar putea fi demis în urma adoptarii de catre Parlament a unei motiuni simple. Aceste propuneri au darul de a diminua puterea presedintelui în avantajul Parlamentului.
De aceea, ne întrebam daca, odata ajunse la Cotroceni, ele vor mai rezista. La fel de sensibile politic sunt si propunerile privind dizolvarea Parlamentului: PD sustine ca aceasta sa fie prerogativa presedintelui, dupa consultari cu premierul si cu presedintii celor doua Camere, dar PSD propune ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul la propunerea primului ministru. Decizia nu se va lua probabil în functie de înalte principii de drept, ci în functie de negocieri secrete între tabara prezidentiala si c