•Nu putine au fost cazurile in care taximetristii au fost atacati de clienti •De la ultima agresiune comisa asupra unui sofer de taxi, colegii de breasla din Iasi au luat masuri de protectie •Fiecare taximetrist are in masina sa cate o bata pentru a se putea apara de atacatori
Imediat dupa ce se insereaza, orice comanda venita la dispeceratele de taxi din oras este preluata, dar taximetristii accepta cu greu sa preia clientii din anumite cartiere ale Iasului. "De cum se insereaza, refuz sa iau comenzi in cartierele Dancu, Dacia, Galata, Frumoasa si Bularga deoarece exista riscul ca aceste comenzi sa nu fie reale, in cele mai bune cazuri, sau sa fii batut cand ajungi la destinatie" declara I. D., sofer de taxi.
Activitatea de taximetrie nu este una lipsita de primejdii. Desi, la prima vedere, aceasta meserie pare a fi una lipsita de responsabilitati, taximetristii sustin contrariul. Pentru a afla cate ceva despre aceasta meserie, este suficient sa stai de vorba cu cei care-si asteapta clientii in statiile special amenajate in oras. I.D. este unul dintre taximetristii cu vechi state de plata in bransa. Acesta se declara nemultumit de faptul ca in unele zone ale orasului siguranta soferului este pusa in pericol. Nu putine au fost cazurile in care soferii de taxi au fost batuti de clientii care au solicitat masini, prin dispecerii de serviciu. Au fost cazuri in care celor batuti le-au fost luati banii si chiar obiecte din dotarea masinii. "Pentru a evita atacurile clientilor, am fost nevoiti sa ne inarmam cu cate o bata sau cu cate un spray paralizant", a declarat I.D.. Cu cat un taximetrist este mai vechi in meserie, inevitabil isi face si o asa-zisa lista neagra a zonelor din oras.
Taximetristi ucisi
In ultimii cinci ani, doi taximetristi ieseni au fost ucisi. O crima neelucidata nici pana acum a fost cea comisa in c