Ati declarat ca alegerile anticipate nu mai sunt un subiect de actualitate, ca ele nu mai intra pe agenda acestui an, pentru ca PSD nu a obtinut sprijinul celorlalte forte politice. Unii ziaristi, totusi, asteapta ca tema sa se mai intoarca, odata cu modificarea Constitutiei. Mai exista o sansa pentru anticipate? Alegerile anticipate ar fi improspatat viata publica.
Daca este sa analizam acest subiect acum, dupa ce el s-a linistit, trebuie sa va spun ca eu personal am ramas pe aceeasi pozitie.
S-a linistit sau s-a inchis?
S-a linistit. Intr-o democratie, subiectul alegerilor anticipate nu se inchide niciodata. Este deschis tot timpul, din momentul terminarii unor alegeri, pana la celelalte. Dar acum s-a linistit, nu mai face parte din strategia politica pe care o creionam, pe componente specifice, pentru anul 2003. Eu insa cred, ca si inainte, ca era un lucru mai mult decat necesar pentru Romania si pentru partidele politice, care in cvasitotalitatea lor se zbat intr-o lipsa de activitate politica, erodate si ca imagine, dar si ca forta specifica de actiune. Alegerile anticipate ar fi insemnat pentru partide o restartare a activitatii in plan intern. Desigur ca si PSD ar fi fost avantajat (avand in vedere sondajele, avand in vedere posibilitatea ca noi sa antrenam tot aparatul partidului), dar ar fi fost avantajate, in primul rand, partidele din opozitie, al caror scop este tocmai accederea la putere. Pentru viata publica romaneasca, ar fi insemnat o reconsiderare a prioritatilor Romaniei, dupa ce am reusit sa pornim niste procese la care nu speram. Cred ca este extrem de benefic, dupa ce am primit o invitatie de aderare la NATO si am pornit un proces de integrare in Uniunea Europeana, sa incercam sa ne alegem reprezentantii politici in functie de noile realitati. Este un alt start, de pe alte pozitii. In afara de beneficiile administrative pe