Câştigător al premiului Pulitzer, în 1998, pentru romanul American Pastoral, Philip Roth, unul dintre condeiele singulare ale ultimelor decenii ale secolului al XX-lea (şi începutului celui de al XXI-lea), a fost tradus în româneşte cu două dintre cele mai bune cărţi ale sale: Complexul lui Portnoy (editura Univers, 1997) şi Operaţiunea Shylock (editura Univers, 1998).
The Human Stain (Pata umană), a fost publicat în anul 2000, cu un succes justificat de tema incitantă, de scriitura complexă şi, nu în ultimul rînd, de aerul de înţelegere umană a lipsurilor şi defectelor, omeneşti, dar amplificate pînă la proporţii astronomice de o societate bigotă şi ipocrită. Cu Pata umană, Roth îşi încheie trilogia tematică americană, o meditaţie asupra forţelor istorice care au distrus numeroase vieţi în cea de a doua jumătate a secolului XX. El atacă nemilos mitul visului american, cu promisiunile sale de prosperitate, libertate şi împlinire.
Definitorie pentru roman este deschiderea primului capitol din care publicăm, în aceste pagini, fragmente, intitulat Everyone Knows (Toată lumea ştie), despre afacerea care a făcut să se clatine scaunul prezidenţial sub Bill Clinton, preşedintele a cărui ?incontinenţă carnală" l-a dovedit a fi mai întîi bărbat şi abia apoi om politic: afacerea Lewinsky, din care marele popor american a ieşit, încă o dată, purificat de "extazul făţărniciei", demn de cea mai ieftină telenovelă, dar practicat la nivel de politică naţională.
Coleman Silk, eroul principal al romanului, este profesor de limbi clasice la Colegiul Athena şi, spre sfîrşitul carierei, cade victimă atotputernicei corectitudini politice: unei afirmaţii a sa i se dau sensuri rasiste, absolut neintenţionate, iar Silk intră în cercul vicios al urii şi invidiei profesionale. în mod neaşteptat, victima acestui război este Iris, soţia lui, care moare de inimă rea. Doi ani ma