FumatulVrem sa ne lasam, dar cum?. Fiecare al treilea european fumeaza, desi multi declara ca vor sa se lase de tutun. Cum scapam de aceasta "boala"? Cu acupunctura, cu plasturii cu nicotina sau poate prin hipnoza? La toate aceste intrebari a avut bunavointa sa ne raspunda dr. psiholog Maria Arsene-...
FumatulVrem sa ne lasam, dar cum?
Fiecare al treilea european fumeaza, desi multi declara ca vor sa se lase de tutun. Cum scapam de aceasta "boala"? Cu acupunctura, cu plasturii cu nicotina sau poate prin hipnoza? La toate aceste intrebari a avut bunavointa sa ne raspunda dr. psiholog Maria Arsene-Schwart din Munchen.
- In istoria omenirii, fumatul n-a fost mereu criticat. La multe popoare el avea o semnificatie sacra...
- Intr-adevar, pentru populatia Maya, de pilda, fumatul era o luare de contact cu zeii. Pentru indienii din America de Nord, pipa pacii indeplinea o functie sociala pentru ca ea pecetluia sfarsitul ostilitatilor si inceputul destinderii. Abia in secolul al Xix-lea, fumatul a devenit o indeletnicire cotidiana.
- Conform unor statistici recente, 80% din fumatorii activi ar vrea sa se lase. Ce metode le recomandati?
- Jumatate din fumatori incearca sa se lase de fumat singuri, doar printr-o vointa de fier. Ceilalti, insa, au nevoie de sprijin. In cazul lor, le-as recomanda plasturele cu nicotina care inlocuieste, de fapt, in organism nicotina din tigari. Cand te lasi de fumat, cantitatea nicotinei din sange scade treptat, ceea ce poate produce simptome de dezintoxicare, adica lipsa de concentrare, depresii sau senzatie de greata. Plasturele le mai atenueaza. Guma de mestecat cu nicotina nu m-a prea convins in schimb, pentru ca "puseul" de nicotina pe care-l administreaza organismului este de scurta durata, la fel ca o tigara.
- Poti deveni dependent de plasture, asa cum exista persoane dependente de tigari?