Astazi, Javier Solana vorbeste in numele Europei si incearca sa articuleze politica externa a Uniunii Europene (in masura in care un asemenea lucru poate fi identificat la nivelul Uniunii dupa episoade ca Bosnia si Kosovo). Doctor Solana, fost ministru de Externe spaniol, fost secretar general NATO, e de aproape doi ani Inaltul Reprezentant de Politica Externa, un fel de ministru de Externe al Uniunii Europene.
Cariera academica si biografia politica au modelat ideile domnului Solana intr-un mod foarte interesant. Moderat si, din marturisirile celor ce l-au cunoscut, sarmant, e intruchiparea perfecta a unei anumite sinteze intelectuale proprii Europei luminate a secolului 21. Tot ce tine de convingerile pozitive si de supletea rationala a elitei politice continentale se gaseste din plin in ideile acestui european matur si reflexiv.
Ora de religie
Iata-l, de pilda, pe Javier Solana vorbind, miercuri 8 ianuarie 2003, cotidianului britanic The Financial Times. El schiteaza discret si vag superior portretul administratiei americane, asa cum se vede el din centrul Uniunii Europene. Fostul profesor de fizica sesizeaza imediat "un limbaj binar".
Americanii - descifreaza mai departe doctor Solana - "Vor totul sau nimic. Noua, europenilor, ne e greu sa tratam cu ei, pentru ca noi suntem seculari si nu vedem lumea in alb si negru". Asa cum ati observat, doctor Solana, politician socialist si om al ratiunii intr-o Europa seculara, constata cu amuzament si oarecare ingrijorare blanda, handicapul spiritual american. "Limbajul ales de americani e revelator" - continua explicatia.
Americanii rostesc din 11 septembrie incoace cuvinte ca: state decazute, axa raului, cu noi sau impotriva noastra, bine si rau, drept si gresit. Politica Statelor Unite - conchide sceptic ministrul de Externe al Uniunii Europene e "dictata de valori religioase". Javie