•Principalele motive care stau la baza scumpirii painii le reprezinta majorarea pretului materiilor prime, a combustibilului, precum si cresterea salariului minim pe economie
De aproape o saptamana, iesenii cheltuie pentru o paine mai mult cu o mie de lei. Principalele motive ce stau la baza scumpirii acestui aliment sunt: majorarea pretului la grau si faina cu 40%, scumpirea combustibilului si al energiei, precum si cresterea salariului minim pe economie de la 1,7 milioane lei la 2,5 milioane lei. Astfel, daca inainte producatorii de paine dadeau pe un kilogram de grau aproximativ trei mii de lei, iar pentru aceeasi cantitate de faina aproximativ cinci mii de lei, in prezent, pretul la grau a ajuns la 4.500 lei si la faina la 7000 lei, fara TVA. "Cheltuielile sunt foarte mari acum, avand in vedere ca s-au scumpit atat utilitatile, cat si benzina si materia prima. Oricum, in Iasi, acest produs este mult mai ieftin decat in celelalte judete", a declarat Paul Dobresanciuc, directorul general al firmei Tehnomex SRL din Iasi, producatoarea painii Bucium.
Conform declaratiilor marilor producatori din judet, ponderea materiei prime in costul painii este de aproximativ 80%, iar a combustibilului variaza intre 7% si 10%.
(C.P.)
•Principalele motive care stau la baza scumpirii painii le reprezinta majorarea pretului materiilor prime, a combustibilului, precum si cresterea salariului minim pe economie
De aproape o saptamana, iesenii cheltuie pentru o paine mai mult cu o mie de lei. Principalele motive ce stau la baza scumpirii acestui aliment sunt: majorarea pretului la grau si faina cu 40%, scumpirea combustibilului si al energiei, precum si cresterea salariului minim pe economie de la 1,7 milioane lei la 2,5 milioane lei. Astfel, daca inainte producatorii de paine dadeau pe un kilogram de grau aproximativ trei mii de lei, ia