Centro de Cultura Contemporania de Barcelona este situat intr-o veche si mare abatie catolica, ingenios adaptata pentru uzul modern si ultramodern, dar e mai ales un loc viu. Unul dintre cele mai vii locuri culturale ale acestui oras fascinant, construit parca de arhitecti pentru placerea si gloria arhitectilor, mai mult decit pentru clasele puterii, cum e Barcelona. Anul 2002 a fost Anul Gaudi, si orasul a devenit o imensa expozitie turistica in jurul monstruoaselor capodopere arhitectonice ale geniului sau tutelar – acest Gaudi despre care Dali, un alt „copil teribil“ catalan, spunea, nu fara o anume autoironie, ca ilustreaza „creativitatea coplesitoare a kitschului“. Si totusi…
In Centrul de Cultura pomenit mai sus, CCCB, condus cu mina forte de Josep Ramoneda, a avut loc in decembrie un festival international de literatura, Kosmopolis. Pus sub o emblema care incepe sa fie la moda peste tot in Europa, acest festival – generos subventionat de municipalitatea orasului – si-a propus sa invite literati din toate colturile lumii in jurul citorva teme distincte: mari scriitori calatori; o topografie panamericana; science-fiction, o mitologie experimentala; antipozii, o vizitare a literaturii australiene; mostenirea orala; exilul, viata si scris; Borges si Buenos Aires; Verbarium, experimente literare – si Café Europa.
Asa se face ca micul nostru club literar Café Europa a ajuns sa „performeze“ in cadrul acestui mare si atit de bine organizat festival, condus de Juan Insua. O minte generoasa si clara, acesta afirma in caietul-program al manifestarii citeva principii energice: a concepe literatura ca poate unicul discurs care nu urmareste sa modeleze o lume de fundamente ideologice absolute, cu frontiere disciplinare si ideologice strimte; a incuraja lecturi non-conditionate ale canonului occidental, care sa reevalueze, fara prejudecati si categorii exc