•Din cauza dotarii saracacioase a laboratoarelor si clinicilor, diplomele medicilor veterinari scoliti in Iasi vor fi recunoscute in Europa cel mai devreme in 2005
Din cauza lipsei fondurilor necesare utilarii laboratoarelor si clinicilor la nivelul celor occidentale, diplomele de medic veterinar eliberate de Universitatea Agronomica si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" nu vor fi recunoscute in Europa mai devreme de 2005. Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Agronomice este membra a Asociatiei Europene a Facultatilor de Medicina Veterinara, calitate in care negociaza conditiile ca diplomele eliberate la Iasi sa poata fi recunoscute in statele Comunitatii Europene. Negocierile dureaza de aproape cinci ani, specialistii europeni vizitand facultatea inca din 1998, ocazie cu care au intocmit un raport privind curicula (planul de invatamant), proportia de ocupare a posturilor didactice si starea bazei materiale.
Finantare precara de la buget
Daca in privinta planului de invatamant si a proportiei de ocupare a posturilor observatiile europenilor au fost relativ minore, ele fiind satisfacute in mare parte pana in prezent, nu acelasi lucru se poate spune despre starea bazei materiale. Concret, dotarea laboratoarelor si a clinicilor din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara este nesatisfacatoare in raport cu cerintele europene. "Specialistii europeni au facut acest raport pe care l-au inaintat ministerului roman de resort, dar acesta nu a alocat banii necesari cresterii standardelor laboratoarelor noastre. Europenii emit niste criterii, dar responsabilitatea daca ne ridicam sau nu la exigentele lor ne apartine", a spus Gheorghe Solcan, secretarul stiintific al Facultatii de Medicina Veterinara.
Desi a mai beneficiat prin 1998-1999 de finantari PHARE prin programe TEMPUS, in prezent, pentru