In urma cu 130 de ani, in ziarul CURIERUL DE IASI din 26 ianuarie 1873, aparea un anunt local aparent nesemnificativ, prin care publicul iesean doritor de patinaj era invitat de catre "clubul patinoilor", in seara zilei de 28 ianuarie 1873, la o cursa pe gheata cu "iluminatiune brilanta", data de "un soare electric".
Dupa consumarea evenimentului monden anuntat, acelasi CURIER DE IASI consemna, doua zile mai tarziu, succesul "seratei venetiene" careia "lumina vie a soarelui electric" i-a dat un "aspect maret si feeric".
Cine ar fi banuit atunci ca toate acestea consemnau, de fapt, atestarea primei utilizari a curentului electric pentru iluminat, nu numai in Iasi ci, aproape sigur, si in Romania?!
Si totusi, acesta este adevarul, avand in vedere ca in paginile care consemneaza istoricul infiintarii si dezvoltarii sistemului energetic in Romania nu s-a gasit, pana acum, un document mai vechi decat anuntul din 26 ianuarie 1873 aparut in CURIERUL DE IASI, menit sa ateste o alta utilizare anterioara a descoperirii epocale a electricitatii, descoperire care, de la inceputul secolului al XIX-lea incoace, avea sa ofere intregii lumi calea progresului si civilizatiei.
Nici chiar timisorenii, ai caror inaintasi, in 1884, la numai doi ani de la punerea in functiune a primei centrale electrice de utilitate publica din lume (New York, 1882), au facut din Timisoara prima mandra "cetate de lumina" a Europei, nu detin vreun document mai vechi ca cel al iesenilor, care sa dovedeasca intaietatea in utilizarea noii descoperiri epocale.
De altfel, iesenii, receptivi la nou si interesati in promovarea acestui "atribut de civilizatie si progres", au luat vag cunostinta de "miraculoasele binefaceri" ale energiei electrice inca din 1854, cand, asa cum se consemneaza in lucrarea "Din istoria utilizarii curentului electric la Iasi" (Muzeul Politehnic, 1979)