O prevedere a noului cod rutier, unde este stipulata obligativitatea medicilor de a anunta Politia ori de cate ori constata la un control medical afectiuni incompatibile cu calitatea de posesor al permisului de conducere, a starnit numeroase nemultumiri. "Noul cod rutier contine numeroase aspecte ce vin in contradictie cu prevederile codului deontologic al profesiunii de medic, care obliga la confidentialitate. In conditiile actuale, cand constata o afectiune incompatibila cu statutul de conducator auto, medicul trebuie sa instiinteze politia. Daca nu face acest lucru, risca sa fie pedepsit cu inchisoare cuprinsa intre 1 si 5 ani. Daca respecta prevederile noului cod rutier, el va fi sanctionat de Colegiul Medicilor. In acest caz, este prins la mijloc. Cred ca aceasta este o modalitate de a transfera responsabilitatea dinspre Politie spre cadrele medicale", a spus prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.
O solutie prezentata de catre medici ar fi urmatoarea: daca se constata afectiuni ce pun in pericol siguranta in circulatie, medicul ar trebui sa sesizeze o comisie medicala menita sa evalueze aptitudinile de conducator auto, dupa care acestea sa fie comunicate Politiei - apt/inapt, fara sa se mentioneze diagnosticul. (C.D.)
O prevedere a noului cod rutier, unde este stipulata obligativitatea medicilor de a anunta Politia ori de cate ori constata la un control medical afectiuni incompatibile cu calitatea de posesor al permisului de conducere, a starnit numeroase nemultumiri. "Noul cod rutier contine numeroase aspecte ce vin in contradictie cu prevederile codului deontologic al profesiunii de medic, care obliga la confidentialitate. In conditiile actuale, cand constata o afectiune incompatibila cu statutul de conducator auto, medicul trebuie sa instiinteze politia. Daca nu face acest lucru, risca sa fie pedepsit cu inchisoare