De 100 de ani UGIR 1903 este motorul economiei romanesti
In ianuarie 1903, cand puneau bazele Confederatiei patronale UGIR 1903, industriasii romani ai inceputului de secol aveau in minte un tel precis: sa rupa economia tarii de spatiul economic otoman si sa o directioneze rapid spre cel vest-european. Planul lor era sa dezvolte industria si sa modernizeze intreaga societate, pentru ca astfel Romania sa depaseasca repede stadiul de tara agrara.
Adevarat motor al economiei romanesti interbelice, UGIR 1903 a ajuns in scurt timp si unul dintre cele mai importante patronate ale Europei. Forta lui, cladita pe adeziunile a mii de companii de stat si private din Capitala si din toata tara, s-a dovedit o amenintare la adresa regimului care se instala in Romania in spatele tancurilor sovietice. Asa se face ca, in 1948, Guvernul Groza dizolva patronatul industriasilor si-i confisca intregul patrimoniu. Regruparea fortelor avea sa redevina realitate abia in 1994, la capatul a jumatate de secol de anomalii generate de constrangerile unei economii centralizate.
"La o suta de ani distanta, problemele industriei romanesti nu sunt radical diferite de cele din 1903, de la momentul infiintarii. Ambitia noastra este sa cream in Romania o economie puternica si armonios dezvoltata, insa pentru aceasta trebuie sa recuperam deficitul de reforma dintre judetele tarii. Peste toate, trebuie sa promovam strategii menite sa creeze un mediu de afaceri unitar pentru toti actorii scenei", spune Ioan Nani, directorul general al SC Antibiotice SA, presedintele filialei iesene a UGIR 1903.
UGIR 1903 lupta sa creeze un mediu de afaceri capabil sa puna pe picior de egalitate companii viabile si cu potenta de piata ridicata, chiar daca, din pricina climatului economic distorsionat, nu toate lucreaza la randamentul maxim. Aceasta se traduce, in special, prin reorganiz