Ce spune ?legea Valeca??
Ordonanta interzice societatilor comerciale sau organizatiilor neguvernamentale sa poarte denumiri ce contin cuvintele ?national?, ?institut? si ?roman?.
Cei care vor dori ca titulatura firmei sa contina aceste sintagme vor avea nevoie de avizul ministerelor de resort sau al organelor administratiei publice locale.
Ultima varianta a proiectului de ordonanta nu prevedea ca acesta va actiona retroactiv.
?Probabil, guvernantii nu au alta activitate?
?Sintem o asociatie profesionala, un institut privat de cercetare. Fondurile noastre provin de la o societate comerciala si nu de la buget, dar in toata lumea exista institute de cercetare private, care nu folosesc fonduri bugetare si se numesc ?institute?. Un exemplu este cel al Institutului Francez de Seismologie. Dupa ce am facut publice rezultatele cercetarilor noastre, a existat chiar o incercare de colaborare din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, ceea ce inseamna ca activitatea noastra e recunoscuta si s-a dovedit utila. Cred ca am deranjat insa pe cineva, din moment ce se doreste sa ni se ia denumirea. Noi nu tinem neaparat sa ne numim ?institut?, vom continua activitatea si sub alta denumire. Nu mi se pare o problema atit de importanta, probabil ca guvernantii nu au alta activitate si de aceea se ocupa de astfel de lucruri?, ne-a declarat directorul Institutului Roman de Seismologie, Adrian Ailenei. (Ana-Maria Vieru)
?O incercare a guvernului de a santaja institutele private?
Reprezentantul unui alt institut care ar putea fi vizat de proiectul lui Valeca, prof. Marius Oprea, coordonator de programe in cadrul Institutului Roman de Istorie Recenta, ne-a declarat: ?Nu vad cum ne-ar putea obliga sa ne schimbam denumirea. Acest lucru ne-ar aduce prejudicii pentru ca sintem cunoscuti de ceva timp si ne-ar afecta imaginea publica