- Social - nr. 23 / 4 Februarie, 2003 In judetul Mures exista o traditie valoroasa in domeniul zootehniei intensive. Pe vremuri, din acest judet plecau zilnic spre capitala zeci de mii de litri lapte de vaca, cantitati impresionante de carne de porc si bovine, grau de calitate pentru morile din tara sau la export, fructe, vin si legume proaspete. Dupa "revolutie" a inceput declinul, datorita echipelor manageriale incompetente, promovate pe criterii politice, dar si din cauza dezinteresului manifestat de guvernanti pentru incurajarea productiei interne. Au trecut zece ani si iata ca din cenusa nepasarii renasc complexe agroindustriale, ferme pomicole si viticole, exploatatii mari cu capital privat, capabile de performante la nivelul standardelor europene. Un asemenea miracol s-a petrecut si la Iernut, unde, pe ruinele fostei IAS s-a infiintat S.C. SILVAUR SRL, o societate profilata pe cresterea si ingrasarea porcilor, a vacilor de lapte, gainilor ouatoare, producerea furajelor si abatorizarea productiei animaliere intr-o carmangerie proprie. Directorul societatii, inginer zootehnist Vasile Duma, a avut amabilitatea sa poarte cu noi un dialog despre performantele societatii intr-o economie de piata sufocata de directive straine. Domnule director, cum reuseste un specialist roman sa practice o agricultura performanta, in conditiile actuale din Romania? - V-as raspunde pe scurt: prin competenta profesionala si curaj. Vreau sa spun ca, in agricultura nu mai poti lucra dupa ureche, trebuie sa cunosti meserie, sa fii documentat, informat in permanenta despre cele mai noi tehnologii, legislatia in vigoare, altfel dispari. Societatea SILVAUR detine in prezent peste 5.000 de porci, unitatea fiind cuprinsa in controlul ORSA, pentru selectie in vederea producerii materialului de reproductie din rasele Marele Alb si Landrace, dar si din metisi din rasele respective. Acest mate