Initiativa colectiva spontana, cu binecuvintarea Washingtonului
?Aceasta idee a aparut spontan, la sfirsitul saptaminii trecute?, dupa aparitia scrisorii celor opt, a declarat ambasadorul Lituaniei la Bruxelles, citat de AFP. In urma cu o saptamina, la aparitia epistolei respective, s-a incercat, de asemenea, acreditarea ideii ca ar fi fost o decizie ?spontana? a tarilor europene, dar, ulterior, a iesit la iveala faptul ca imboldul a venit de peste Ocean, mai exact de la conducerea influentului cotidian ?Wall Street Journal?, angajat in ultima vreme intr-o campanie activa de sustinere a pozitiei administratiei americane in problema irakiana. Liderilor europeni, in frunte cu premierul spaniol, Jose Maria Aznar, si cel britanic, Tony Blair, nu le-a ramas altceva de facut decit sa redacteze documentul conform sugestiilor primite.
Serviciu contra serviciu
Interesul americanilor de a putea arata ca se bucura de un larg sprijin international este evident, avind in vedere ca razboiul este iminent, iar SUA nu sint inca sigure ca vor putea obtine o noua rezolutie ONU care sa autorizeze folosirea fortei pentru dezarmarea Irakului, in conditiile in care Franta si Germania se opun categoric optiunii militare. Aparitia documentului in acest moment este menita, totodata, sa demonstreze ca Europa nu este dezbinata din pricina razboiului din Irak, ci, mai degraba, Franta si Germania sint izolate de restul tarilor care sustin cu tarie cauza americana.
Pe de alta parte, intr-un comentariu al Agentiei Reuters se apreciaza ca ?est-europenii ramin recunoscatori Statelor Unite pentru incurajarile de pe vremea luptei lor impotriva comunismului, precum si pentru spijinul consistent al Washingtonului privind extinderea NATO?.
?Declaratia demonstreaza ca, in opinia est-europenilor, Washingtonul ramine principalul garant al securitatii lor?. (Jacquel