Noi functionam in cadrul Programului cultural elvetian din Europa de Sud-Est si Ucraina. Este un program comun al Fundatiei Pro Helvetia cu Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare care sprijina financiar organizatiile culturale si artistii din aceste tari.
Care sunt liniile principale ale programului?
Acum suntem intr-o perioada de tranzitie, intre doua programe. Cand am deschis biroul am avut un credit de trei ani din 1999 pana in 2001, care a mai fost prelungit inca sase luni; acest program s-a incheiat. Incepand cu 1 iulie 2002, pana la 30 iunie 2004 avem un alt program, dupa care speram la inca unul, speram sa dureze pana in 2008.
Primul program s-a concentrat pe creatia artistica si difuzarea ei - literatura, arte vizuale, muzica, dans, teatru. Ne-am adresat in special sectorului independent pentru ca in cultura el este sectorul cel mai defavorizat. Noul program continua in aceeasi directie, dar incercam sa privim cultura intr-un sens mai larg, arta cu un impact social mai mare. Suntem interesati de calitatea proiectelor pe care le finantam si ne axam in continuare pe sectorul independent: nu exclusiv, dar aceasta este directia principala. Avem in prezent doua tipuri de finantari. Primim cereri de finantare pentru proiecte mici si avem termene cand se intruneste board-ul (Comitetul Consultativ) si se face selectia proiectelor. Urmatorul termen de depunere este 14 februarie. Sunt cam patru termene pe an, si aceasta este o noutate fata de programul anterior, in care nu aveam termene, iar toate proiectele erau aprobate la Zürich.
Initiativa apartine Elvetiei?
Da, in Elvetia s-a dorit sa se puna accent pe competentele locale, asa ca, anul trecut, in toamna, am pus pe picioare un board local. Sunt patru romani si o doamna elvetianca care lucreaza in Romania, la Biroul de Cooperare al Ambasadei Elvetiei. Cei patru romani s