Implicatiile nu stau sub semnul incertitudinilor. Sunt in general previzibile, necunoscuta ramanand doar dimensiunea in care se vor manifesta pentru operatori si, respectiv, consumatori.
Pe piata telecomunicatiilor, Romtelecom - devenit de curand in mod oficial o companie greceasca - pierde monopolul telefoniei fixe, desi evident ramane cel mai important operator. Odata cu liberalizarea pietei, detinatorul retelei - in cazul in speta Romtelecom - este obligat sa puna, contra cost, reteaua la dispozitia altor operatori, care pot practica alte tarife. Costurile la care alti operatori pot folosi reteaua sunt stabilite de o Autoritate de reglementare, care tine cont de conditiile pietei si de cerinta de manifestare a concurentei.
Aceste costuri - pe care in mod firesc noii competitori le doreau cat mai joase si Romtelecom cat mai inalte - au facut obiectul unor disputate negocieri in perspectiva liberalizarii pietei si au fost stabilite de Autoritatea de reglementare la niveluri, pana la urma, considerate rezonabile de ambele parti. Principalii noi competitori sunt companiile de telefonie mobila, societatile de transmisie TV prin cablu, serverii de Internet. Acestia vor inchiria folosirea retelei Romtelecom, urmand a oferi consumatorilor posibilitatea ca, in contul celui ce a inchiriat reteaua, sa telefoneze, evident la tarife mai mici decat cele de la Romtelecom, pentru a face concurenta acestuia. Ca procedura practica, cu un card preplatit, se poate intra, cu un cod, in reteaua computerizata a operatorului si de aici la destinatia dorita. Clientul este in legatura cu operatorul, in timp ce decontarea financiara a conexiunilor telefonice propriu-zise este o problema intre operator (in calitate de inchiriator) si Romtelecom (in calitate de posesor al retelei).
Cunoscandu-se situatia tarifelor de la care se porneste, implicatiile pentru consu